Nejlepší make-up

Nejlepší make-up (test & recenze)

Nejlepší make-up Jistě už jste o něm někdy slyšely, dámy. Make-up je jedním ze základních kosmetických produktů – pomocník pro sjednocení pleti a zakrytí drobných nedokonalostí. Některé produkty jsou obohacené o hydratující složky či mají dlouhotrvající účinek, jiné zase nabízejí UV ochranu před sluníčkem. Vybrat ten nejlepší make-up padnoucí přesně pro váš typ pleti ale může být oříšek.

Make-up totiž musí vypadat naprosto přirozeně za všech okolností. Při jeho výběru se tak nemůžete orientovat jen podle ceny, ale zejména podle jeho vlastností. Ty pak předurčují vhodnost make-upu pro daný typ pleti. Důležitá je i samotná konzistence. Pro suchou pleť s drobnými nedostatky je ideální řidší až tekutý, mastná problematická pleť ocení naopak hustý nebo tuhý make-up.

Máme pro vás i další tipy, jak správně vybrat make-up podle typu vaší pleti nebo jaké konzistence jsou pro ni ideální. A nejen to. Na trhu se totiž můžete setkat se skutečně širokou nabídkou. Proto jsme pro vás připravili test make-upů, díky kterým pro vás bude orientace v nepřeberné nabídce snadnější. Porovnávali jsme produkty těch nejoblíbenějších značek – cenově dostupnější i ty s vyšší cenovkou. Přečtěte si jednotlivé recenze make-upů, ve kterých se dozvíte, které z nich patří k nejoblíbenějším a proč.

Nejlepší make-upy

PořadíProduktNaše hodnoceníOrientační cenaObjednávka
NEJLEPŠÍ MAKEUP do 500 Kč
1.L'Oréal Paris True Match
⭐ 97 %do 300 Kč Zjistit cenu
2.Catrice HD Liquid Coverage
⭐ 95 %do 200 Kč Zjistit cenu
3.Max Factor Lasting Performance
⭐ 95 %do 220 Kč Zjistit cenu
NEJLEPŠÍ MAKEUP nad 500 Kč
1.Estée Lauder Double Wear Stay In Place
⭐ 100 %do 1000 Kč Zjistit cenu
2.Dior Forever Skin Glow
⭐ 100 %do 1300 Kč Zjistit cenu
3.Fenty Beauty Eaze Drop Blurring Skin Tint
⭐ 99 %do 800 Kč Zjistit cenu

Recenze nejlepších make-upů

Aby byl pro vás výběr toho správného produktu co nejsnazší, připravili jsme velký test make-upů. Vybrali jsme celkem 10 nejoblíbenějších produktů – většinu značek pravděpodobně znáte. Prozradíme vám tip na kvalitní make-up z drogerie, který nezruinuje vaši peněženku a splní vše dle popisku na obalu. Na své si přijdou všechny věkové kategorie i všechny typy pleti. Podívejte se, jak to dopadlo a přečtěte si recenze.

Cena DO 500 Kč

1. L’Oréal Paris True Match make-up

makeup L’Oréal Paris True Match

Tento make-up má tekutou konzistenci a je vhodný pro normální typ pleti s drobnými nedostatky. Je k dispozici v široké škále odstínů, z nichž si pohodlně vybere každá žena. Má dokonale sjednocující účinek a malé nedostatky kryje již po první vrstvě. Působí přirozeně a díky obsahu hydratačních složek a vitamínů, které udržují pleť v kondici, vám vydrží po celý den.

2. Catrice HD Liquid Coverage

Catrice HD Liquid Coverage

S tímto cenově velmi dostupným make-upem dosáhnete vysokého a přitom přirozeného krytí. Skvěle přitom drží na svém místě a dobře si poradí s horkým i mrazivým počasím. Díky obsaženému niacinamidu navíc kromě perfektního krytí poskytuje i částečnou péči o vaši pokožku. Make-up nemá tendenci se obtiskávat a zároveň nezatěžuje pleť. Drobnou nevýhodou je, že po delší době může na pleti oxidovat. Pokud tedy například make-up nanesete ráno, na večerní akci již může být nutná opětovná aplikace.

3. Max Factor Lasting Performance

Max Factor Lasting Performancedlouhotrvající tekutý make-up

Další tekutý make-up s dlouhotrvajícím účinkem – tento slibuje přirozenou výdrž po celých 8 hodin. Je ideální pro citlivou a smíšenou pleť se sklony k mastnotě, účinně totiž absorbuje přebytečný kožní maz a zanechává pleť hedvábně hebkou a matnou. Díky obsahu silikonových složek se velmi snadno roztírá a neuspává póry. Navíc je otěruvzdorný, takže se nemusíte bát žádných barevných skvrn na všem oblečení. I pod tento make-up sám výrobce doporučuje nanesení podkladové báze.

4. Revlon Colorstay make-up Combination Oily skin

Revlon Cosmetics ColorStay™dlouhotrvající matující make-up

Lehký tekutý make-up od značky Revlon je vhodný pro smíšenou a mastnou pleť. Složení má obohacené o vitamíny, díky kterým vyváří zcela hladký povrch. I přes svoji lehkost zajišťuje perfektní krytí a zanechává pleť hezky matnou a bezchybnou. Tento dlouhotrvající make-up navíc zajištuje ochranu před sluníčkem – nabízí ochranný faktor SPF 15. Potěšil nás příznivou cenovkou, snadnou aplikací a zejména pak svou celodenní výdrží.

Cena NAD 500 Kč

1. Estée Lauder Double Wear Stay In Place make-up

Estée Lauder Double Wear Stay-in-Placedlouhotrvající make-up

Dokonale voděodolný make-up od Estée Lauder má tekuté složení a je vhodný pro všechny typy pleti. Prokazatelně vydrží až 15 hodin – nestírá se ani nemění barvu. Tento zázrak stačí ráno pečlivě nanést na pleť a celý den máte vystaráno. Vaše pleť bude díky němu působit svěže a přirozeně ať už budete v teple kanceláře či venku v dešti. Díky ochrannému SPF faktoru 10 vás navíc i ochrání před působením slunečních paprsků.

2. Dior Forever Skin Glow

Dior Forever Skin Glow

Rozjasňující make-up Dior Forever Skin Glow je perfektním pomocníkem pro všechny typy pleti. Nabízí velmi vysoké krytí, přičemž jeho konzistence dokonale splyne s pokožkou a vykouzlí sametově hladký finiš. Dokonale kryje veškeré nedostatky, pleť rozjasňuje a vyhlazuje. Zároveň zaujme obsaženými květinovými ingrediencemi, díky kterým pomáhá zlepšit kvalitu pleti. Osobně velmi pozitivně hodnotím také jeho vůni, která je mi příjemná po celý den nošení. Drobnou nevýhodou je snad jen vyšší cena, která je s takto kvalitním kosmetickým produktem neodmyslitelně spjata.

3. Fenty Beauty Eaze Drop Blurring Skin Tint

Fenty Beauty Eaze Drop Blurring Skin Tint

Tento make-up přesahuje cenovou hranici 500 Kč jen o kousek, přitom ale nabídne velmi kvalitní složení a skvělé výsledky. Jedná se o velmi vzdušný make-up s unikátním komplexem HydraBlend, který poskytuje lehké až střední krytí. Díky tomu na pleti působí velmi přirozeně a nezanechává nechtěný dojem masky. Hladká textura make-upu se skvěle nanáší prsty, štětcem i blenderem. Make-up zároveň vyniká svou odolností vůči vlhkosti i potu.

4. Vichy Dermablend 3D korekce

Vichy Dermablend 3D Correctionkorekční vyhlazující make-up

Vyhlazující korekční make-up od Vichy se vyznačuje tužší tekutou konzistencí. Díky své vysoké krycí schopnosti je určený pro mastnou a problematickou pleť. Hravě si poradí se všemi nedokonalostmi, jako jsou červené žilky, kruhy pod očima, pupínky či rozšířené póry. Na pleti vytvoří báječně sjednocený odstín, který splyne s pokožkou. Zajišťuje navíc i ochranu před slunečním zářením a výdrž až 16 hodin, během kterých bude vaše pokožka poctivě hydratovaná.

5. NARS Light Reflecting Foundation

NARS Light Reflecting Foundation

Pod tímto produktem se skrývá jedinečná kombinace make-upu a péče o pleť. Nejen tedy, že dosáhnete hezky sjednocené pleti, ale zároveň o vaši pokožku bude přípravek vhodně pečovat. Po použití skvěle zmatňuje případné nedokonalosti, vyhlazuje póry a přispívá k zakrytí tmavých skvrn a zarudnutí. Pleti poskytuje střední krytí, nicméně díky možnosti jeho vrstvení lze snadno zakrýt i větší nedokonalosti.

6. Vichy Liftactiv FlexiTeint

Vichy Liftactiv Flexiteintomlazující make-up

Pro báječné účinky jsme se rozhodli zařadit i tento liftingový make-up od Vichy. Díky obsahu collagylu, velmi účinné látky aktivně působící proti vráskám, je ideální pro unavenou pleť s jemnými i výraznějšími vráskami. Tento nekomedogenní make-up je zároveň i hypoalergenní, a je tudíž vhodný pro citlivou pokožku. Poskytuje zároveň i spolehlivou ochranu před sluníčkem, je totiž vybavený faktorem SPF 20.

Jak vybrat make-up krok za krokem

Výběr správného make-upu pro jednotlivé příležitosti může být zdlouhavý. Obzvláště, pokud nevíte, s jakými druhy se na trhu můžete setkat. Připravili jsme proto pro vás souhrn tipů, které, jak doufáme, vám výběr usnadní na maximum.

1. Krok: Zvolte odpovídající typ make-upu

Na trhu existuje celá řada druhů make-upů. Některé pleť zmatňují a tvoří tak nezbytný doplněk pro všechny ženy s problematickou pletí, jiné pleť naopak rozjasňují. Dále se můžete setkat s produkty vhodnými pro zralou pleť, které pomohou zpomalit tvorbu vrásek nebo s voděodolným složením ideálním k bazénu. Pojďme se podrobněji podívat na jednotlivé typy make-upů.

makeup pleť

Hydratační make-up

Make-up s hydratujícím účinkem využijete zejména v zimním období. Právě tehdy je pokožka nejvíce zatížena okolními vlivy – například mráz nebo suché prostředí vytápěných místností. Hydratační make-up pleť zvlhčuje a dodává ji vyživující složky. Vyrábí se pro všechny typy pleti.

Matující make-up

Make-up s matujícím účinkem je vhodný pro smíšenou až mastnou pleť. Po jeho aplikaci není ve většině případů potřeba nanášet pudr. Vrstva make-upu se totiž po nanesení změní v jemný prach a zmatní lesklá místa. To vše zvládne bez sebemenšího vysušení pleti, nemusíte se tak obávat tvorby nevzhledných šupinek.

Rozjasňující make-up

Make-up s rozjasňujícím účinkem zpravidla obsahuje silikonové částice, které odrážejí světlo, a také vitamín E. Je vhodný pro starší pleť, která působí unaveně či povadle. Dodává totiž pokožce mladistvý a svěží rozzářený vzhled. Naopak není vhodný pro pleť s rozšířenými póry, které by tento typ make-upu mohl zanítit.

Voděodolný make-up

Tento make-up s voděodolným účinkem najdete v mnoha podobách – pro suchou, normální i mastnou pleť. Je ideální pro slavnostní příležitosti, na výlety do hor či k bazénu. Zpravidla bývá otěruvzdorný a k jeho odlíčení budete potřebovat speciální odličovací prostředky. Nemusíte se bát jeho otisků na oblečení nebo setření po kontaktu s vodou či ručníkem.

Liftingový make-up

Make-up s vyhlazujícím účinkem je určený speciálně pro starší pleť, protože pomáhá vyhlazovat vrásky a vypínat pokožku. Díky tomu pleť omládne a bude působit svěžím dojmem. Pro obsah speciálních vyhlazujících složek bude pleť po jeho nanesení pružná a opticky rozjasněná.

Minerální make-up

Minerální make-up mívá běžně formu pudru. Obsahuje navíc plno zázračných látek, které o pleť pečují po celou dobu nošení. Má lehké složení, na úkor kterého mívá nízkou krycí schopnost – je tudíž vhodnější na méně problematickou pleť. Jeho výhodou je, že po nanesení již není potřeba používat pudr.

2. Krok: Ujasněte si, jak silné krytí od make-upu očekáváte

Podle toho, kolik nedokonalostí pleti chcete zakrýt, zvolte lehké, střední, nebo silné krytí.

  • Lehké krytí bude ideální pro pleť s minimem pupínků, červených žilek a jiných nedokonalostí pleti. Takový make-up mívá typicky lehké složení, díky kterému během dne ani necítíte, že nějaký make-up máte. Mívá často hydratační či vyživující účinky, neucpává póry a hodí se do horkých dní. Během léta však oceníte, pokud takový make-up bude mít zároveň i UV ochranu proti působení slunečního záření.
  • Střední krytí je u make-upů nejběžnější. Takové produkty jsou zlatou střední cestou, které kombinují pohodlnost nošení a krytí nedokonalostí. Při výběru make-upu se středním krytím byste měli zohlednit jeho výdrž a odolnost vůči dotekům. V případě, že vrstva během dne z nějaké části obličeje zmizí, bude to na pohled znatelnější než u make-upu s nízkým krytím.
  • Vysoké krytí nejvíce vyhledávají lidé s problematickou pletí, zejména pak mladé dívky v pubertě. Často se bohužel stává, že výrobce uvede produkt jako vysoce krycí, po aplikaci však zjistíte, že se jedná o krytí střední. V takovém případě nemusíte zoufat. Před nanesením make-upu použijte vhodný korektor, který pomůže nedokonalosti zamaskovat. Vrstva make-upu pak bude mít za úkol zejména sjednocení pleti.

make-up štětce

3. Krok: Vyberte si vhodnou konzistenci

Podle typu vaší pleti rozhodněte, která konzistence pro vás bude nejlepší. Samotná konzistence make-upu zároveň ovlivňuje aplikaci – se kterou vám půjde nanášení nejrychleji?

  • Tekutý make-up patří mezi nejběžnější. Mívá lehké složení, které se velmi dobře roztírá a standardně mívá i dobré krycí schopnosti či UV ochranu. K dostání je jak v lahvičce či tubě s dávkovačem i bez něj. Vyrábí se již pro všechny typy pleti – pro suchou pleť by ve složení neměly chybět vyživující oleje, mastnější pleť ocení složení na vodní bázi.
  • Krémový make-up mívá jemnou konzistenci a je rovněž typický snadnou aplikací, díky které se hodí zejména na problematickou pleť. Je ale oblíbený i u žen se suchou pletí, jelikož mnohdy mívá mastnější konzistenci. Poměrně dobře zakryje červené pupínky i kruhy pod očima. K dispozici bývá nejčastěji v tubě.
  • Pěnový make-up je typický svou doslova našlehanou strukturou. Aplikuje se velmi pohodlně a hezky přilne k pokožce. Mívá ale nízkou krycí schopnost a je vhodný spíše pro sjednocení pleti. Jeho aplikace je nepatrně náročnější než u tekuté konzistence, při troše zručnosti s ním ale zakryjete drobné nedostatky. Nejčastěji se vyrábí ve vaničce.
  • Tuhý make-up najdete běžně ve formě tyčinky. Skvěle kryje nedokonalosti pleti, kterými jsou pupínky, žilky či kruhy pod očima. Mívá mastnější a pevnější strukturu a na jeho nanášení je vhodné si vyhradit nějaký ten čas. Právě proto obecně patří k těm méně oblíbeným.
  • Pudrový make-up je spásou pro všechny ženy s mastnou pletí. Díky svému složení totiž pokožku nijak nezatěžuje a při jeho nošení nedochází k vytváření přebytečného kožního mazu. Jeho aplikace zabere jen chvilku, a navíc po něm není potřeba nanášet pudr. Je to ideální pomocník do kabelky.

4. Krok: Určete podtón vaší pleti

Před testováním jednotlivých vzorků nejprve určete, jaký je podtón vaší pleti. Je stejný po celý rok a nezávisí na aktuální barvě vaší pokožky. Studený podtón však nezahrnuje jen ty světlé barvy a teplý podtón zase tmavší. Jednotlivé tóny se nachází napříč škály odstínů.

Jednotliví výrobci navíc mohou tato rozdělení vnímat maličko odlišně, v základě ale produkty označují písmeny W, N nebo C. Co tato označení znamenají?

  • W (warm) označuje teplý podtón pleti. Make-upy označené tímto písmenem bývají více do oranžova, mívají nádech zlatavé, žluté či broskvové barvy.
  • C (cold) je označení pro studený podtón pleti. Ten bývá typicky narůžovělý, může být lehce perleťový či slonovinový.
  • N (neutral) značí neutrální podtón. K takové pokožce ladí zlato i stříbro, na slunci se jeví světle zeleně.

Pokud si zakoupíte make-up, který nenese označení písmeny a jeví se buď jako příliš tmavý, nebo příliš světlý, nemusí hned letět do odpadkového koše. Doporučujeme k němu pořídit pigmentované kapky nebo druhý make-up stejné značky, ale jiného odstínu – podle toho, zda chcete odstín zesvětlit či ztmavit. Mícháním jednotlivých tónů docílíte ideálního odstínu pro vaši pleť, navíc se můžete těšit z kombinace různých vlastností.

Nejlepší make-up

Víte, jak a čím správně nanášet make-up?

I samotná aplikace make-upu si zaslouží dostatečnou pozornost. Podle typu pleti doporučujeme používat buďto aplikační štětec, nebo houbičku. Na suchou pleť se make-up lépe nanáší houbičkou, která veškerý obsah pečlivě zapracuje a nezvýrazňuje tak suchá místa na pokožce jako štětec. U mastné a problematické pleti navíc pomocí houbičky docílíte silného krytí již v jediné vrstvě – díky tomu se vám na tváři nevytvoří nevzhledný hutný povrch.

Pro přirozený vzhled můžete ve finále použít i prsty, pomocí kterých zapracujete zbylý make-up do pokožky. V případě, že se vám make-up lépe nanáší štětcem, nezapomeňte jej pravidelně udržovat a umývat.

Jak na samotnou aplikaci make-upu?

  • Úspěch závisí na správně nachystané pleti. Proto je důležité ji před nanesením vrstvy make-upu ošetřit pečujícím nebo hydratujícím krémem, který zajistí patřičnou výživu po celou dobu nošení. Ideální je zvolit podkladový krém pod make-up (nebo takzvanou podkladovou bázi či primer) od stejné značky.
  • Pokud máte problematickou pleť, ale z nějakých důvodů se vám nezamlouvá silně krycí make-up, doporučujeme zakrýt jednotlivé nedokonalosti korektorem. Následná vrstva, byť méně krycího make-upu, bude mít pak zejména sjednocující účinek.
  • Nyní můžete konečně nanést make-up. Začněte čtyřmi dávkami – na čelo, lícní kosti, nos a bradu. Roztírejte jej stejně jako krém od středu směrem ven z obličeje.
  • Pokud to konzistence make-upu vyžaduje, zafixujte jeho finální vrstvu pudrem a je hotovo.

Přidat komentář

3 × one =